Terugblik 38 jaar Landelijke Radio Vlooienmarkt in 2013

Op zaterdag 23 maart 2013 vond in het Autotron Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 38e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In de afgelopen 38 jaar is deze markt uitgegroeid tot het grootste Nederlandse radioamateur evenement en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.

Bezoekers

Morgens werden we al vroeg bezocht door mensen van Rijkswaterstaat die ons attendeerden op een verkeersgevaarlijke situatie bij de A59, afslag Autotron. Nu is dit geen zaak voor onze organisatie maar voor Libéma waar wij dit pand van huren, maar toen dacht ik al, het zit goed met de bezoekersaantallen. In een tijd van economische teruggang weet je nooit welke kan het op gaat. Dit jaar waren er ca. 2% meer betalende bezoekers dan in 2012, daar moeten we heel blij mee zijn. Het aantal mensen in de zaal, zit dan ruim boven de 5.000. Mede door het gunstige vlooienmarkt weer (droog maar koud), bleven veel mensen langer hangen, het was gezellig druk.

Stands

Er stonden 333 stands en alleen al het aantal standhouders die bij deze stands betrokken waren, bedroeg ongeveer 810 mensen. Wat opviel is dat dit jaar het aantal beschikbare stands sneller dan andere jaren uitverkocht was, we hebben nog een reserve lijst met kandidaten aangelegd maar uiteindelijk hebben we heel wat mensen moeten teleurstellen die aan de late kant waren met aanmelden, vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd aanmelden. U bent pas aangemeld als wij de betaling hebben ontvangen. Dat kan al vanaf midden november.

Internationaal

Dat de markt een internationaal karakter heeft gekregen is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 10 verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Dit jaar voor de eerste keer ook Spaans!

Aanbod

Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken die je aan apparaten verwacht, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF, SHF en computer onderdelen, waren ook aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat gestegen, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet. Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is.

Knutselen en experimenteren

Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden.

Ontmoetingsplaats

Daarnaast blijkt ook voor velen onze markt  weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. Dit jaar bleef de EHBO, gelukkig werkeloos, dat was niet het geval op vrijdag bij het opbouwen, waar een standhouder, zijn stands door een medisch probleem moest opgeven, achteraf viel het gelukkig mee, snel ingrijpen van omstanders heeft erger voorkomen. Het parkeren voor de bezoekers, en standhouders ging dit jaar stukken beter, alhoewel er altijd nog wel iets te verbeteren valt. Het was een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Zakkenrollers

We zijn dit jaar voor het eerst in de ruime historie van deze markt, zeer onaangenaam verrast met  het  bezoek van zakkenrollers, we kunnen er niet veel tegen doen, alleen waarschuwen wat we ook onmiddellijk hebben gedaan. Achteraf zijn er nog enkele portemonnees met pasjes ed. teruggevonden. Gelukkig heeft dit geen grote stempel op het evenement gedrukt, maar ook hier geldt een gewaarschuwd mens telt voor twee !!

Tot slot

Verder wil ik alle medewerkers en vrijwilligers danken voor hun assistentie. Alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren. Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 39e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 8 of 15 maart 2014, weer in het Autotron te Rosmalen.
Tot het volgende jaar !

Paul, PA0STE, voorzitter Stichting BRAC