Terugblik 39 jaar Landelijke Radio Vlooienmarkt in 2014

Klik hieronder voor de reportage die Boschtion maakte.

Reportage Bostion Youtube

Op zaterdag 15 maart jl. vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 39e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen jaren is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste Radioamateur evenementen van ons land en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.

Bijna 5.000 bezoekers

‘s Morgens bereikten ons al berichten dat gewaarschuwd werd voor een hoog verkeersaanbod op de A59, ter hoogte van afslag Autotron. Toen dacht ik al, het zit goed met de bezoekersaantallen. In moeilijke economische tijden weet je nooit welke kan het op gaat. Er zit in de bezoekers aantallen altijd een golfbeweging soms wat meer, soms wat minder, als dat maar binnen de grenzen blijft. Dat was ook dit jaar het geval, vorig jaar iets meer, dit jaar iets minder. Dit jaar waren er ca. 4% minder betalende bezoekers dan in 2013, daar moeten we toch heel blij mee zijn. Het aantal mensen in de zaal, zit dan net onder de 5.000. De reden, mogelijk door het al dagen lang uitzonderlijk mooie weer, desalniettemin het was gezellig druk.

332 stands

Er stonden 332 stands en alleen al het aantal standhouders die bij deze stands betrokken waren, bedroeg ongeveer 810 mensen. Wat opviel is dat dit jaar het aantal beschikbare stands in het begin snel verkocht werd, toen volgde een rustige periode om plotseling weer toe te nemen, alsof men even moest denken. Uiteindelijk waren we weer vol, en we hebben nog een reservelijst met kandidaat standhouders aangelegd. Uiteindelijk hebben we toch enkele mensen moeten teleurstellen, die te laat waren met aanmelden: vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd aanmelden. Dat kan al vanaf midden november.

Internationaal

Dat de markt een internationaal karakter heeft gekregen is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 10 verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken aan elektronica die je verwacht: naast radioapparatuur, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF t/m SHF, computer onderdelen, etc., waren aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat gestegen, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet.

Publiek enthousiast

Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten ! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden. Daarnaast blijkt ook voor velen deze markt  weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. Dit jaar bleef de EHBO, gelukkig werkeloos.
En ja…helaas, ze waren er weer, zakkenrollers, gelukkig bleef de overlast dit jaar zeer beperkt, misschien ook wel door de vele waarschuwingen en mededelingen.

Het was een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Bedankt en tot ziens!

Ik wil met dit verslag alle medewerkers en vrijwilligers danken voor hun assistentie. Alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren. Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 40e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 21 maart 2015, weer in het Autotron te Rosmalen.

Tot volgend jaar !

Paul PA0STE
Voorzitter Stichting BRAC