Terugblik 40 jaar Landelijke Radio Vlooienmarkt in 2015

Op zaterdag 21 maart jl. vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 40e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen jaren is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste Radioamateur evenementen van ons land en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.

Het weer was fris en nat, en dat is voor het bezoekers aantal meestal gunstig. Dat bleek dan ook, we konden nagenoeg het zelfde aantal bezoekers verwelkomen als het vorig jaar. Wel opvallend was dat het de indruk gaf dat het drukker was, wellicht dat het slechter weer de mensen wat langer op de markt hield. Er zit in de bezoekers aantallen altijd een golfbeweging soms wat meer, soms wat minder, als dat maar binnen de grenzen blijft. Dat was ook dit jaar het geval. Het aantal mensen in de zaal (met de standhouders), zit dan net onder de 5000, en dat betekent gezellig druk.

Er stonden 333 stands en alleen al het aantal standhouders dat bij deze stands betrokken waren, bedroeg ongeveer 800 mensen. Wat opviel is dat dit jaar het aantal beschikbare stands, veel sneller bezet was dan vorig jaar, de belangstelling voor de stands was dit jaar overweldigend. We hebben nog een reserve lijst met kandidaat standhouders aangelegd, maar uiteindelijk hebben we toch veel mensen moeten teleurstellen, die te laat waren met aanmelden, vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd aanmelden. Dat kan al vanaf midden november.

Bij een verjaardag hoort ook een geschenkje, en ter gelegenheid van ons 40 jarig jubileum hebben wij aan iedereen een katoenen tasje uitgereikt met het opschrift, “40 jaar Bossche radio vlooienmarkt”. De tasjes vonden gretig aftrek, er bleven dan ook geen tasjes meer over.

De markt heeft een internationaal karakter gekregen, dat is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 10 verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken aan elektronica die je verwacht: naast radioapparatuur, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF t/m SHF, computer onderdelen, etc., waren aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat gestegen, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet. Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden. Daarnaast blijkt ook voor velen deze markt weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. De EHBO had dit jaar wel enkele gevallen te behandelen, maar het bleek achteraf allemaal gelukkig onschuldig. En ja…gelukkig dit jaar geen zakkenrollers, misschien ook wel door de vele waarschuwingen en mededelingen.

Het was een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Ik wil met dit verslag alle medewerkers danken voor hun assistentie. Alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren. Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 41e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 19 maart 2016, weer in het Autotron te Rosmalen. (Attentie: in eerdere aankondigingen hebben wij 12 maart aangegeven, dit is gewijzigd in 19 maart i.vm de planning bij Autotron).

Tot het volgende jaar!

Paul, PA0STE, voorz. Stichting BRAC