Terugblik 41 jaar Landelijke Radio Vlooienmarkt in 2016

Op zaterdag 19 maart jl. vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 41e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen jaren is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste Radioamateur evenementen van ons land en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.

Het weer was niet te koud te warm of te nat, en dat is voor het bezoekers aantal meestal gunstig. Dat bleek dan ook, we konden nagenoeg het zelfde aantal bezoekers verwelkomen als het vorig jaar. Er zit in de bezoekers aantallen altijd een kleine golfbeweging soms wat meer, soms wat minder, als dat maar binnen de grenzen blijft. Het bezoekers aantal blijft over de jaren redelijk constant. Het aantal mensen in de zaal (met de standhouders), zit dan zo ongeveer op 5000, en dat betekent gezellig druk en goed bezet.

Er stonden 332 stands en alleen al het aantal standhouders dat bij deze stands betrokken waren, bedroeg ongeveer 800 mensen. Wat opviel is dat dit jaar (wat zich vorig jaar ook al voordeed) het aantal beschikbare stands, zeer snel bezet was, de belangstelling voor de stands was dit jaar overweldigend. We werken meestal met een reserve lijst met kandidaat standhouders, maar er waren opmerkelijk weinig afmeldingen waardoor we helaas toch veel mensen moesten teleurstellen, vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd aanmelden. Dat kan al vanaf midden november, meer info op onze website www.radiovlooienmarkt.nl.

Deze markt heeft een internationaal karakter gekregen, dat is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 9 verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken aan elektronica die je verwacht: naast radioapparatuur, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF t/m SHF, computer onderdelen, etc., waren aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat veranderd, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet. Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden. Daarnaast blijkt ook voor velen deze markt weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. De EHBO had dit jaar niet veel te doen. En ja…gelukkig dit jaar geen zakkenrollers, misschien ook wel omdat we regelmatig waarschuwingen lieten horen.

Het was een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Ik wil met dit verslag alle medewerkers danken voor hun assistentie. Alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren. Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 42e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 11 maart 2017, weer in het Autotron te Rosmalen.

Tot het volgende jaar!

Paul, PA0STE, voorz. Stichting BRAC