Terugblik 43 jaar Landelijke Radio Vlooienmarkt in 2018

Op zaterdag 17 maart jl. vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 43e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen jaren is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste Radioamateur evenementen van ons land en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.

Het was niet alleen erg koud, maar in de ochtend lag er sneeuw. En toen wij bij de opening van de kassa’s de mensen zagen binnen druppelen, toen sloeg de schrik ons wel om het hart, als dat met de bezoekersaantallen maar goed gaat. Al hoewel het veel later op gang kwam als we gewend waren, liep het in de loop van de morgen toch goed vol. Maar dat het weer zijn invloed heeft gehad is wel zeker. Het bezoekersaantal dit jaar was dan ook ongeveer 9% lager dan dat van vorig jaar, En achteraf moet ik toegeven dat het allemaal nog best mee viel. Het aantal mensen in de zaal (met de standhouders), zit dan nog altijd boven de 4000 personen, en dat betekent gezellig druk en goed bezet.

Er stonden 317 stands. Wat opviel is dat dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, dat het relatief lang heeft geduurd tot alle stands bezet waren. Kennelijk wacht men relatief lang met het nemen van een besluit tot deelname. Voor ons als organisatie is dat met het oog op de indeling natuurlijk erg lastig. Op de laatste weken voor de markt loopt de hoeveelheid werk voor ons wel heel erg hoog op. Bovendien loopt u dan het risico dat er geen plaats meer is, uiteindelijk hebben we toch weer mensen moeten teleurstellen, vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd aanmelden. Bovendien betekent al het geschuif op het laatste moment, dat we niet iedereen de plaats kunnen bieden die men graag wilt hebben. Aanmelden kan al vanaf midden november, meer info kunt u vinden op onze website www.radiovlooienmarkt.nl.

Deze markt heeft een sterk internationaal karakter, dat is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 8 verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken aan elektronica die je verwacht: naast radioapparatuur, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF t/m SHF, computer onderdelen, etc., waren aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat veranderd, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet. Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden. Daarnaast blijkt ook voor velen deze markt weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. De EHBO had dit jaar niet veel te doen (met uitzondering van een enkele pleister). En ja…dit jaar het vermoeden van een geval van zakkenrollerij, maar het kan ook eigen slordigheid geweest zijn ? We hebben dan ook regelmatig waarschuwingen laten horen. En helaas wordt er ook nog wel eens wat van een stand meegenomen wat niet zijn of haar eigendom is. Gelukkig bleef dit beperkt.

Het was al met al weer een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Ik wil met dit verslag alle medewerkers danken voor hun assistentie. Alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren. Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 44e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 16 maart 2019 (hopelijk met wat beter weer), en weer in het Autotron te Rosmalen.

Tot het volgende jaar!

Paul, PA0STE, voorz. Stichting BRAC

Overzicht Vlooienmarkt