Terugblik op de 44e Radio Vlooienmarkt van 16 maart 2019 in Rosmalen

Op zaterdag 16 maart jl. vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 44e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen jaren is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste Radioamateur evenementen van ons land en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.

Het weer was nat maar niet koud, kortom in onze ogen goed weer voor de markt. Het aantal bezoekers kwam wat later op gang dat we gewend waren. Maar het liep het in de loop van de morgen toch goed vol. Het bezoekersaantal dit jaar was dan ook ongeveer 4% hoger dan dat van vorig jaar. Dat verheugd ons, maar ik moet ook zeggen dat het weer vorig jaar ons ook wel parten speelden, het was koud en er lag morgens sneeuw. Het aantal mensen in de zaal (met de standhouders), zit dan nog altijd boven de 4000 personen, en dat betekent gezellig druk en goed bezet.

Er stonden 322 stands. Wat opvalt is dat er groep snelle bestellers van stands is, er dan een pauze volgt, en dan nog enkele mensen (late beslissers) een stand bestellen. Voor ons als organisatie is dat met het oog op de indeling natuurlijk erg lastig. Op de laatste weken voor de markt loopt de hoeveelheid werk voor ons wel heel erg hoog op. Bovendien loopt u dan het risico dat er geen plaats meer is, uiteindelijk hebben we toch weer mensen moeten teleurstellen, vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd aanmelden. Bovendien betekent al het geschuif op het laatste moment, dat we niet iedereen de plaats kunnen bieden die men graag wilt hebben. Aanmelden kan al vanaf midden november, meer info kunt u vinden op onze website www.radiovlooienmarkt.nl.

Deze markt heeft een sterk internationaal karakter, dat is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 9 verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken aan elektronica die je verwacht: naast radioapparatuur, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF t/m SHF, computer onderdelen, etc., waren aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat veranderd, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet. Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden. Daarnaast blijkt ook voor velen deze markt weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. De EHBO had dit jaar niets te doen En ja…dit jaar het vermoeden van minimaal drie gevallen van zakkenrollerij, maar het kan ook eigen slordigheid geweest zijn ? Alle gevallen die ons zijn gemeld, hebben we geregistreerd. We hebben dan ook regelmatig waarschuwingen laten horen. En helaas wordt er ook nog wel eens wat van een stand meegenomen wat niet zijn of haar eigendom is. Gelukkig bleef dit beperkt.

Het was al met al weer een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Ik wil met dit verslag alle medewerkers danken voor hun assistentie. Alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren. Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 45e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 21 maart 2020, en weer in het Autotron te Rosmalen.
Tot het volgende jaar!

Paul, PA0STE, voorz. Stichting BRAC

Overzicht vlooienmarkt