Terugblik 35 jaar Landelijke Radio Vlooienmarkt in 2010


Op zaterdag 13 maart jl. vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 35e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen vijfendertig jaar is deze markt uitgegroeid tot het grootste Radioamateur evenement van ons land en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.
Vorig jaar, met de ervaring van de andere radiomarkten in ons land in gedachten, meenden we dat de economische recessie ook ons evenement zeker zou treffen. Tot onze verassing konden we toen ca. 5% meer betalende bezoekers noteren dan het jaar daarvoor. Dit jaar blijkt echter dat we het aantal betalende bezoekers van 2009 nog eens met ca. 2,5% konden overtreffen. Hiermee blijken we toch recessie bestendig te zijn. Het aantal mensen in de zaal, zit dan ruim boven de 5000.
Van veel kanten hoorden we dat de indruk bestond dat het drukker was. Dat was dan ook inderdaad het geval, vooral morgens kort na de opening was het even erg druk, maar dit werd iets later gelukkig een stuk beter. Het was gezellig druk, maar toch ook weer niet overdreven vol. Er stonden 333 stands en alleen al het aantal mensen dat bij deze stands betrokken was bedroeg ca 830. Afgezien van een enkel geval van pech onderweg en een plotseling ziek geworden standhouder, waren alle stands bezet.
Dit jaar hebben we heel wat mensen die te laat waren met aanmelden moeten teleurstellen, vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd inschrijven volgens onze procedures. Dat de markt een internationaal karakter heeft gekregen is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 11 verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten.
Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken die je verwachtte aan apparaten, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF, SHF en computer onderdelen, waren ook aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat gestegen, maar als je goed keek waren er best nog wel een koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet.
Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden. Daarnaast blijkt ook voor velen onze markt  weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden.
Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. Dit jaar bleef de EHBO echter gelukkig werkloos. Een kritische noot van het afgelopen jaar wil ik ook deze keer herhalen: heb begrip en wees verdraagzaam voor onze invaliden medeamateurs. Die ondervonden ook dit jaar toch weer de nodige problemen, van het bezetten van hun speciale parkeerplaatsen door validen tot het verdringen en wegdrukken bij de stands.
U zult het met mij eens zijn, dit is een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.
Graag wil ik hierbij de medewerkers en alle vrijwilligers danken voor hun assistentie, alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren.
Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts.
De 36e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op 12 maart 2011, weer in het Autotron te Rosmalen.
Tot het volgende jaar !

Paul, PA0STE
Voorz. Stichting BRAC