Terugblik 37 jaar Landelijke Radio Vlooienmarkt in 2012


Op zaterdag 10 maart jl. vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 37e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen zevenendertig jaar is deze markt uitgegroeid tot het grootste Radioamateur evenement van ons land en ook in Europa behoort deze tot de grotere markten. Normaal gesproken vinden wij het niet fijn als er een file melding op onze route door Radio1 wordt gegeven, maar toen ik hoorde dat die zaterdag op de A59 a.g.v. een elektronica evenement werd afgegeven, moest ik toch even glimlachen, dat is een goed teken. Als ik door de jaren heen, naar de bezoekers aantallen kijk zit er een kleine fluctuatie op, maar het blijft wel binnen de marge. Dit jaar waren er 5% minder betalende bezoekers, ongeveer gelijk aan die van 2009.
Het aantal mensen in de zaal, zit dan ruim boven de 5000. Mede door het gunstige vlooienmarkt weer (regenachtig), bleven veel mensen langer hangen, daardoor ontstond de indruk dat het drukker was dan het afgelopen jaar. Het was gezellig druk, maar toch ook weer niet overdreven vol. Er stonden 333 stands en alleen al het aantal standhouders die bij deze stands betrokken waren, bedroeg 808 mensen. Ook dit jaar waren weer alle stands bezet.
Dit jaar hebben we weer heel wat mensen moeten teleurstellen die aan de late kant waren met aanmelden, vol is vol. Voor hen geldt, eerder en op tijd aanmelden door de kosten hiervoor over te maken. Dat kan al vanaf midden november. Dat de markt een internationaal karakter heeft gekregen is het beste te zien aan de standhouders, deze kwamen uit 11 verschillende landen.
Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken die je aan apparaten verwacht, meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF, SHF en computer onderdelen, waren ook aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat gestegen, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet. Wat ook opviel was dat het publiek altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort, we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten ! Als dit, wat eigenlijk ook onze doelstelling is, betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden. Daarnaast blijkt ook voor velen onze markt  weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er werden dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horeca gelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. Dit jaar bleef de EHBO op een voorval na (ambulance), gelukkig werkeloos (het viel achteraf gelukkig mee). Een kritische noot van het afgelopen jaar wil ik ook deze keer herhalen: heb begrip en wees verdraagzaam voor invalide medeamateurs. Die ondervonden ook dit jaar weer de nodige problemen, van het bezetten van hun speciale parkeerplaatsen door validen tot het verdringen en wegdrukken bij de stands.
Het parkeren voor de bezoekers ging dit jaar stukken beter. Wel moeten we aantekenen dat we over het parkeren van de standhouders nog niet tevreden waren. De exploitant, waarvan wij de hal huren, behoudt zelf het parkeerbeleid (en de betaling). Zij hebben ons beloofd er alles aan te doen om dit het volgend jaar verbeterd te hebben (heea is afhankelijk van vergunningen van de gemeente).
Het was een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Ja, dan het volgende, na afloop van de markt drinken we met de medewerkers een kleinigheid, waarbij ik het resultaat geef. Dit jaar viel mij op dat de algemeen voorzitter van de VERON met de algemeen sekretaris aanwezig waren, spoedig bleek dat dit een reden had. Zeer ongebruikelijk, maar een zeer grote verassing, was dat drie bestuursleden van stichting BRAC die dit werk al vele jaren doen, de gouden VERON speld kregen uitgereikt. Dat waren Sjef van de Wiel, PA3ESD, Jan v.d. Westelaken, PE1MQL en Eric Elstrodt, PA2ELS.

Zeer terecht, want in het algemeen wil ik nog eens alle medewerkers en vrijwilligers danken voor hun assistentie, alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren.
Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 38e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 23 maart 2013, weer in het Autotron te Rosmalen.
Tot het volgende jaar !

Paul, PA0STE, voorz. Stichting BRAC